lördag 7 maj 2016

Lördag 7 maj 2016 kl 16.29 - Santiago de Compostela!

"These feet were made for walking......!"

Tusen tack älskade röda Salomonskorna och bruna Vibramkängerna - ni bar fram våra trötta fötter och gav dem nytt liv.
Vår sista vandringsdag, 24 km, började vd stationen i Padron, där vårt hotell Rosalia låg. Lite sol bakom moln och behaglig temperatur. Fält med gula blommor, ett gammalt ödehus och vedhög av jättestorlek passerade vi.

 



Många kyrkor har vi passerat under dagarna men
märkligast är gravplatserna vid vissa av dem.

Att tvätta sin tvätt utomhus mot ett tvättbräde vid
tvättkaret måste vara unikt att det fortfarande görs.

Blommor, träd med blommor, vackra gamla ekar är sådant vi kommer att minnas från denna vandring. Och dofterna, fågelsången, alla dessa vackra stigar genom skogar.
















Världens äldsta vägkors nådde vi, samtidigt som ett lätt regn började falla.
De märkliga små husen vi skrev om för några dagar sedan och inte visste vad det var fick idag sin förklaring av Caminovännerna från Schweiz - det är "majsbodar". Majs som skördats läggs in i "husen" i vilka inga möss/råttor kan ta sig in.
När vi hade 7 km kvar, öppnade sig himmelen. Inga änglar eller skyddshelgon för ben och fötter visade sig men med våra begränsade spanska språkkunskaper måste vi ha åkallat alla regngudar som finns! Men det var bara att trampa vidare. "Snäckan" vars strålar visat gångriktningen i 12 dagar lyste mot oss. Till pilgrimsvandringen hör också staven och visst - när vi kommit innanför kommungränsen i Santiago förstod vi, att t o m kommunen satt ut en gul stav!
Regnet fortsatte vräka ner och vi lyfte blickarna nu när vi var inne i Santiago för att hitta katedralen. Och DÄR!!! Vi var vid var vi trodde var katedralen kl 15.00, MEN två spanska pensionärer fick oss att förstå att det var inte alls någon katedral. De pekade oss vidare rakt fram och en minut efter vi skiljts från dem tog Caminosymbolerna -snäckan och gula pilen - helt slut, upphörde!!!

Efter en och en halv timmas letande, frågande ett stort antal spanska kvinnor och män - helt utan kunskaper i andra språk - lyckades vi komma fram till vårt mål! Katedralen med den långa trappan stod där!!! En fantastisk vandring har tagit oss hit, Elisabet och Eva, och imorgon skall vi delta i mässan kl 12.00 och sedan få våra "Compostelas" - diplom på att vi gått Camino Portugues.


Mer om detta berättar vi imorgon!

2 kommentarer:

  1. Grattis! Trist att det regnade när ni kom fram. När jag var där gjorde vi en guidad vandring på taket på katedralen. Kolla om den finns kvar för den var häftig! Finns några salar ovanpå katedralrummen där de brukar ha fester - just amazing!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin, vilken helt unik upplevelse denna vandring har varit! Kunde inte föreställa mig alla dimensioner! Ännu har vi inte landat - även om Lufthansa i praktiken återbördade oss till Landvetter som utlovat. Söndagens deltagande i mässan var en mycket speciell avslutning på vår vandring men guidad vandring och besök i festlokaler, hittade vi ingen information om. I flera olika delar av katedralen pågick renoveringsarbeten så de var avstängda, gällde även delar av yttertaket. Men det unika rökelsekaret tändes och svängdes som du kan se på filmsnutten.

      Radera